Tiada jalan mudah untuk memburu kelah sama ada di Tasik Kenyir atau Royal Belum, Perak. Oleh yang demikian, banyak perkara yang perlu korang fikirkan sebelum menyertai mana-mana trip memburu kelah. Kalau korang sanggup hadapi semua ini… cerahlah peluang untuk strike kelah!

 

Kos kerugian hangus

Satu trip bot panjang anggaran kos dia RM300 untuk 3 hari 3 malam. Biasanya ia meliputi kos bot, guide dan permit. Maksimum ahli trip 10 orang.. pukul rata dalam dalam RM300 seorang. Itu pun kalau cukup korum… kalau tak cukup maka bertambahlah kos.

 

Krem kaki naik bot

Lazimnya masa yang diambil menaiki bot ke check point untuk memulakan trekking memakan masa 3 jam. Semua duduk mencangkung je dalam bot tu. Bot langsung takde bumbung atau kabin.

Seratus peratus open air. Bergerak dari jeti pulak sebelum Subuh. Bayangkan kesejukannya… silap-silap belum start trekking betis dah krem!

 

IKLAN

 

Trekking mintak nyawa

Yang pastinya kena trekking sekurang-kurangnya 3 jam. Ada juga lubuk yang kena trekking sampai 8 jam. Lagi jauh berjalan lagi cantik lubuk yang akan korang jumpa.

Kalau lubuk dekat-dekat setakat trek landai susur sungai, boleh tahan lagi. Tapi kalau panjat bukit pacak mau lutut cecah dagu jadinya.

 

IKLAN

Khemah tahap setinggan

Khemah yang didirikan biasanya khemah terbuka. Kanvas atas bawah… atas buat bumbung, bawah buat tilam. Ada masanya selamat dari nyamuk dan agas. Ada masanya nyamuk dan agas berjuta-juta.

Biasanya nyamuk dan agas masih boleh handle lagi walaupun tak selesa sangat menyanyi kat telinga. Yang tak tahan kalau ada member yang berdengkur sebelah telinga.

 

 

IKLAN

Belum tentu tak kumpau

Bukan senang nak menewaskan kelah sebenarnya. Kalau ikan tengas, umpan cengkerik dalam tin pun jalan. Baung guna umpan isi ayam atau ikan pun boleh naik.

Tapi kelah… walaupun guna umpan feveret dia, kalau tak kena dengan cara… dia pandang sebelah mata je umpan korang tu. Memang tak berbaloi jawabnya dengan penat lelah dan modal yang dilaburkan.

 

Syarat tambahan

Kalau dah jumpa lubuk dan gasak kaw-kaw… jangan mulut lembik. Up status dan sebar lokasi lubuk pada umum.

Kesannya sudah banyak berlaku. Banyak lubuk terbaik kena bom… kena karen… kena tuba! Harap simpan rahsia untuk kaki-kaki pancing yang masih kumpau nak tarik kelah.